Turen gjorde inntrykk

Reisefølget fra Randaberg vgs kom nylig hjem etter å ha besøkt ulike SOS-barnebyer i Kosovo.

Vi har fått anledning til å gjengi hele artikkelen som er skrevet av Kathrine Knutsen i Bygdebladet torsdag 27. april 2017 nedenfor.

Bildene er tatt av Teodor Sven Bø.

DSC_0231 red

SOS sitt barnesenter i Pristina, Kosovo.

 Jeg er så utrolig klar for å formidle og komme i gang med arbeidet. Dette er noe jeg virkelig, virkelig vil hjelpe til på. Turen gjorde inntrykk, sier Teodor Sven Bø. Resten av reisefølget nikker. Både Linnea Amanou Kristiansen, Maiken Torstensen og Håvard Bø føler det på akkurat samme måte. – Så bra! Hold på det brennende engasjementet. Dere skal nemlig fortelle elevrådet om turen og legge frem for dem hvordan dere ønsker å jobbe videre med prosjektet den 10. mai, opplyser elevrådskontakt Linn Engaas Røen. – Så blir det kick-off og aksjonsdag i høst. Da har dere garantert klart å skape et engasjement om dette blant de andre elevene på skolen, oppmuntrer hun. Motivert Firkløveret, som reiste ned til Kosovo tirsdag etter påske og kom hjem lørdag 22. april, hadde alle gått gjennom en prosess for å bli plukket ut. Hver og en av dem måtte skrive søknad med egen motivasjon for å være med ned til Kosovo og besøke SOS-barnebyer. I tillegg ble de kalt inn til intervju med avdelingsleder Terje Andreassen i forkant av turen. Det var Andreassen som var var turleder til Kosovo fra Randaberg videregående skole.

DSC_0442 red

Elever fra Bleiker og Randaberg vgs. Fotografen i forgrunnen.

– Hva gjorde at dere søkte? – Jeg brenner for det å hjelpe andre. Hele 33 prosent av befolkningen i Kosovo lever under fattigdomsgrensen. De trenger at vi hjelper dem, svarer Håvard. Teodor nikker. – Det er folk som ikke har noe valg. En baby som blir født inn i et liv uten fremtid. Som har blitt forlatt i et busskur. Det er klart vi må hjelpe. Det er så ufattelig for oss som sitter her i Norge å tenke at for noen er livet slik. Ved at SOS-barnebyer gjør den innsatsen de gjør, blir den babyen tatt vare på og får en fremtid, sier han. – Det er flott å få være med ned og se at det arbeidet SOS-barnebyer gjør virkelig gjør en forskjell. Og ikke minst se den utrolige gleden barna lyser når du har med en liten leke til dem. Når du tar deg tid til å se dem, leke med dem. Det er en ubeskrivelig følelse å gi dem noe du virkelig ser de har glede av, supplerer Linnea. Tok ansvar – Du opplever noen vanvittige kontraster også innad i landet. Store skiller mellom fattig og rik. Vi så selv hvor viktig det er å hjelpe de som har minst. Jeg vil skryte over elevene, de var kjempeflinke å vise interesse og engasjerte seg virkelig for det SOS-barnebyer holdt på med. I tillegg fikk de god kontakt med barn og unge fra Kosovo som SOS-barnebyer hjalp, og viste stor raushet og ansvar. Det er flott at de engasjerer seg og brenner for noe som er så viktig, sier avdelingslederen. I løpet av oppholdet fikk elevgruppen se hvordan SOS-barnebyer hadde lagt til rette med egne hjem for foreldreløse spedbarn. De fikk møte barn og ungdommer som bodde i en annen type SOS-barneby og de fikk møte familier som bodde utenfor disse barnebyene, men som mottok støtte og hjelp for å klare seg i hverdagen. – I ene familien møtte jeg en liten gutt. Han var seks år gammel. Vi lekte sammen. Og danset. Han ble så glad når vi kom, smilte og lo og satte seg i fanget vårt. Det er fantastisk å se hvor glade de er til tross for at de har så lite. Har omtrent ingenting. Og hvor glad han ble da jeg ga ham en lekebil. Han visste ikke hvordan han skulle få takke nok. Det er utrolig å tenke på at for kun noen få kroner dagen kan vi virkelig gjøre en forskjell i deres liv, at de får de mest nødvendige tingene de må ha for å klare seg. Det er virkelig noe å ta inn over seg, sier Teodor tydelig rørt av møtet. – Det er flott å tenke på at de pengene vi klarer å samle inn i høst her på skolen går til spedbarn, barn, unge og familier akkurat som dem vi har møtt. At de kan få det bedre av at elevene ved skolen her bruker en dag av sin tid. At de kan lære å lese og skrive, at traumatisert ungdom kan få profesjonell hjelp, at barn kan få et hjem, sier Håvard. 

DSC_0140 red

Et av barna på barnehjemmet som fotografen fikk lov til å ta bilde av.

Del denne artikkelen på: