Verdighet = Bli behandlet som et normalt menneske

Tonje Larsen er en 16 år gammel jente fra Tasta. Hun går i første klasse på medier og kommunikasjon på Randaberg videregående skole. Tonje har en muskel sykdom som heter SMA type 2 som gjør at alle musklene gradvis forsvinner. I fritiden spiller hun innebandy med både treninger og kamper. Verdighet for Tonje er å bli behandlet som et normalt menneske som blir sett og hørt.

Hva liker du å gjøre på i fritiden?

I fritiden liker jeg å spille innebandy, tegne og være mye sammen med familien min.

Har du lyst å fortelle litt om hvordan du spiller innebandy? Hvem er med? Sitter alle i rullestol? Hvordan er det å spille innebandy, rent praktisk?

Når jeg spiller innebandy sitter jeg i en spesiallaget rullestol. Kølla er foran på stolen og jeg styrer den med en joystick. En joystick styrer rullestolens retning og hastighet. De fleste på laget sitter også i rullestol, men det er også noen som kan gå. De har bare problemer med å løpe og drive med idrett på normal måte. På trening pleier vi å ha liksomkamper men vi har også ekte kamper med lag ifra Bergen, Kristiansand og Åkra. Det er som vanlig innebandy bare med større mål og litt andre regler. Vi spiller hver onsdag klokken 7 i Åsenhallen. Så alle som vil kan komme å se :)

Hvordan er det å sitte i rullestol?

Jeg har alltid sittet i rullestol, det er en vane. Jeg møter på vanskeligheter som trapper. Dette fører til at jeg ikke kommer meg alle plasser.

Hvordan er det å bevege seg rundt i Stavanger? Er det lett å komme seg steder?

Faktisk er Stavanger veldig dårlig på å tilrettelegge for rullestolbrukere. Sentrum og bussmulighetene er elendige. 50 % av butikkene i byen har enten trapp opp eller trapp ned noe jeg synes er veldig dårlig for jeg har jo også lyst til å titte i de butikkene. På bussene er bussjåførene lite hjelpsomme og det ender alltid opp med at de som jeg er med må ta ut rampen selv. Jeg går heller på senter for da vet jeg at jeg kommer inn overalt. I sommer var jeg i Warszawa og der var det tilrettelagt overalt. 

Merker du andres fordommer?

Ja, men det er ikke noe jeg har lyst å fokusere/tenke så mye på fordi jeg vil mye heller tenke/være opptatt av positive ting.

Har du lyst å fortelle om hva verdighet og respekt er for deg? Synes du det er viktig at alle føler seg verdig?

Verdighet er for meg at folk behandler meg som et normalt menneske som blir sett og hørt og ikke en handikappet person som folk overser. Respekt er for meg at folk ikke ser på rullestolen, men på den jenta jeg er. Ja alle skal føle seg verdig. Alle har lik rett til å være på denne planeten selv om de er litt annerledes. Alle er like mye verdt. 

Føler du deg verdig behandlet? Og føler du at andre blir det?

Ja, men på fly er det lite respekt i forhold til rullestolbruk, det er jo bena mine. De har kastet rullestolen min som om den var en koffert. Dette har ført til at den har blitt ødelagt.

Er det noe vi kan gjøre for å få de rundt oss til å vite at de er bra nok, at de er verdig nok?

Være hyggelig, gi en hjelpende hånd eller holde døra for noen. De helt vanlige ting, men som man av og til kanskje glemmer.

Tonje har Justin Bieber som sitt store idol og musikken hans har hjulpet henne masse. Lik og del innlegget hennes under, så kanskje hun får møte ham på ”Senkveld”?

https://www.facebook.com/Senkveld/posts/10153505221570862 

Av: Kristine H. Høybakk, Karina Frøiland og Vibeke Medhus

Del denne artikkelen på: