OPERASJON DAGSVERK 2016 – TORSDAG 3. NOVEMBER

OD er en årlig solidaritetsaksjon arrangert av og for ungdom. På OD-dagen velger ca. 100 000 norske elever å gi et dagsverk for at ungdom i utviklingsland skal få realisert sin rett til utdanning. Årlig arbeides det inn ca. 30 mill. kr. Årets aksjon går til utdanning og trygge skoler i Columbia.

Nesten en tredel av Colombias befolkning er i aldersgruppen 10–24 år. Dagens unge i Colombia har ikke vært med på å starte krigen, men må likevel leve med virkningene av den. Ungdom regnes for å være en av de mest sårbare gruppene i konflikten. Barn og ungdom utgjør minst 30 prosent av dødsofrene, ifølge Enheten for ofre, som under fredsprosessen har registrert antall ofre for konflikten. Tusenvis har blitt tvunget til å bli barnesoldater, opplevd at skolen deres har blitt angrepet av soldater eller blitt truet på livet fordi de har engasjert seg for et bedre samfunn.

Årets OD-prosjekt skal gå til ungdomsorganisasjoner eller organisasjoner som jobber for at ungdom skal kunne gå på trygge skoler, ha kunnskap om sine rettigheter og kunne påvirke politikken som føres i landet.

Hva er minsteprisen for et dagsverk?

Elevene må selv skaffe seg en jobb denne dagen. Minsteprisen er 400 kr. Denne prisen er vedtatt av elevene gjennom Elevorganisasjonen. Hvis eleven ikke greier å arbeide inn dette beløpet kan de selvfølgelig levere et mindre beløp i kontanter.  

Når elevene arbeider på OD-dagen, registrerer arbeidsgiveren dagsverket på www.betale.od.no

Her kan arbeidsgiveren betale med vipps, kort eller faktura. Her fyller arbeidsgiveren inn litt info om seg selv eller sin bedrift, og navn på elev, klasse og skole.  

Solidaritet

Randaberg vgs. har deltatt ved Operasjon Dagsverk i over 30 år. Vi håper at også i år vil flest mulig elever delta i solidaritet med ungdom i Columbia. Erfaringer fra tidligere år viser en deltakelse på over 95 %. Om man derimot velger å ikke delta, vil det bli et alternativt opplegg på skolen.

Mer informasjon om Operasjon Dagsverk finner dere her: http://www.od.no/. Ta gjerne kontakt hvis noe er uklart.

Med vennlig hilsen

Juliane Smith Wergeland

Rektor

Del denne artikkelen på: