Gult nivå fra onsdag 20.januar - elever tilbake på skolen

Klikk for stort bilde Regjeringen har mandag 18.januar informert om at videregående skoler skal ned igjen til gult nivå. Dette er også i tråd med de lokale retningslinjene til nærliggende kommuner 18.januar.

Skolen har etter årsskiftet vært på rødt nivå, men fra onsdag 20.januar gjelder gult nivå. Skolen hadde også gult nivå før jul. Smitteveileder på gult nivå finner du i denne artikkelen.

Gult nivå fra onsdag 20.januar - elever tilbake på skolen.

Utdanningsdirektoratets smitteveileder for gult nivå:

Smitteveileder på gult nivå

Kommuner nær Randaberg vgs har også smittetiltak for skolene på gult nivå. Dette vurderes av smittevernoverlegene i kommuner på nord-Jæren. Den lokale situasjonen kan endre seg fort. Det kan komme fremtidige endringer lokalt selv om nasjonale føringer forblir uendret. Lenken under viser at Stavanger kommune pr 18.januar går over til gult nivå fra 20.jan:

Kommunenes vurdering av nivå på smittevern

Gult nivå – videregående skole:

Det overordnete målet ved gult og rødt nivå er at elever og ansatte har et begrenset antall kontakter.

Gult nivå
  1. Ingen syke skal møte på skolen
  2. God hygiene og forsterket renhold
  3. Kontaktreduserende tiltak:

Unngå fysisk kontakt mellom personer (håndhilsning og klemming)
    Hele klasser kan ha undervisning sammen
    Elever bør ha faste plasser i hvert klasserom eller faste samarbeidspartnere/-grupper
    Ansatte kan veksle mellom klasser, men bør holde avstand til elever så langt det er mulig
    Unngå trengsel og store samlinger

Fysisk kontakt:

• Håndhilsning og klemming bør unngås.

Tetthet i grupper:

• Hele klasser og andre faste grupper kan ha undervisning sammen.
  • Elever bør ha fast plass i klasserommet og/eller faste samarbeidspartnere/-grupper.
  • Ansatte kan veksle mellom klasser/grupper, men bør holde avstand til elever så langt det er mulig.
  • Større samlinger bør unngås.
  • Utenfor klasserommet oppfordres elever og ansatte til å holde en meters avstand i alle situasjoner.
  • Unngå trengsel på vei inn og ut av undervisningslokalene, i garderober og på toaletter.
  • Eventuelt opprette merking på gulvet for å sikre avstand mellom elever i grupperom/klasserom, garderober og andre områder det kan oppstå trengsel.

Friminutt:

• Elever oppfordres til å holde minst en meters avstand i friminutt og pauser.

Begrense deling av mat og gjenstander:

• Elevene skal ikke dele mat og drikke.
  • Elevene bør sitte på sine faste plasser når de spiser.
  • Mat kan tilberedes og serveres på skolen etter vanlige retningslinjer. Det er ikke vist at covid-19 smitter gjennom mat.
  • Ved felles kantine, må det sikres avstand mellom elever.
  • Begrens deling av for eksempel skrivesaker, arbeidsverktøy, nettbrett og lignende.
  • Skolebøker kan fraktes mellom skolen og hjemmet. Dette gjelder også skriftlige innleveringer.

Transport og skoleskyss:

• Bruk av offentlig transport til og fra skolen begrenses der det er mulig.
  • Ved bruk av offentlig transport, bør elevene holde avstand til andre.
  • Skoleturer som innebærer tett ansamling av elever i store grupper og på offentlige transportmidler bør begrenses.
  • Skoleskyss: Elever som er avhengige av skoleskyss kan ta buss eller annen transport for å komme seg til og fra skolen. Følg gjeldende nasjonale eller lokale retningslinjer for kollektivtransport, inkludert anbefalinger eller påbud om munnbind. Elever fra samme husholdning kan sitte sammen.
  • Elevene må holde avstand mens de venter på bussen/annet transportmiddel.
  • Det kan gjøres lokale vurderinger i samråd med lokale helsemyndigheter.

Spesielt for ansatte:

• Unngå håndhilsning og klemming.
  • Holde avstand (minst en meter) til kolleger i alle situasjoner.
  • Holde avstand til elever der det er mulig.
  • Lærere kan ambulere på tvers av klasser, mens elevene har faste klasserom og faste plasser så langt det lar seg gjøre.
  • Begrense bruk av offentlig transport i rushtid til og fra arbeidsplassen når det er mulig. Følg lokale anbefalinger for bruk av munnbind.
  • Vurdere digitale møter i stedet for fysiske møter der det er mulig.
  • Ved fravær av personell kan det være behov for vikarer og/eller omrokkering av personell mellom kohorter. Dette gjøres når det er nødvendig, men omrokkeringer bør likevel begrenses.
  • Dersom det er ansatte/vikarer som arbeider på flere skoler, må de få opplæring i gjeldende lokale rutiner i hver skole. Vikarer bør unngå å jobbe på ulike skoler samme dag.