Rødt nivå - smittevern for videregående skole

Regjeringen har søndag kveld 3.januar informert om at videregående skoler skal på rødt nivå. Mandag 4.januar blir derfor ekstraordinær planleggingsdag for skolen og elevene skal ikke møte på skolen mandag 4.januar.

Skolen har tidligere vært på gult nivå. For å starte året på rødt nivå trenger skolen noe tid på planlegging og koordinering.

I løpet av mandag 4.januar vil elever få beskjed fra sin kontaktlærer om hvordan undervisningen blir fra tirsdag 5.januar og de kommende uker. Smitteveileder på rødt nivå finner du i denne artikkelen.

Elever på yrkesfag, studiespesialisering, medier og påbygg møter ikke på skolen mandag 4.januar. Det blir gitt beskjed fra kontaktlærer i løpet av mandag om hvordan undervisningen blir fremover.

Smitteveileder på rødt nivå:

Her er utdrag fra smitteveilederen på rødt nivå:

Rødt nivå
  1. Ingen syke skal møte på skolen
  2. God hygiene og forsterket renhold
  3. Kontaktreduserende tiltak:

Unngå fysisk kontakt mellom personer (håndhilsning og klemming)
    Dele inn elever i mindre grupper
    Minst en meters avstand mellom elever/ansatte i alle situasjoner
    Unngå trengsel og store samlinger
    Vurdere alternerende oppmøtetider for elever

Rødt nivå – videregående

Det overordnete målet ved gult og rødt nivå er at elever og ansatte har et begrenset antall kontakter. Det er en fordel at elevene begrenser omgang med mange andre ungdommer på fritiden.

Fysisk kontakt:

• Håndhilsning og klemming bør unngås.

Tetthet i grupper:

• Minst en meters avstand mellom elever/ansatte i alle situasjoner.
  • Avstandskravet kan være vanskelig å opprettholde i små lokaler med fulle klasser. Elevene bør da deles i mindre grupper, ha oppmøte alternerende dager, ulik oppmøtetid og/eller vurdere bruk av alternative lokaler.
  • Elever bør ha fast plass i klasserommet og/eller faste samarbeidspartnere/grupper.
  • Ansatte kan veksle mellom klasser, men bør holde avstand til elever så langt det er mulig.
  • Større samlinger skal unngås.
  • Unngå trengsel på vei inn og ut av undervisningslokalene, i garderober og på toaletter.
  • Eventuelt opprette merking på gulvet for å sikre avstand mellom elever i grupperom/klasserom, garderober og andre områder der det kan oppstå trengsel.

På starten og slutten av dagen:

• Vurdere spredte oppmøtesteder før skoledagen begynner, for å begrense antall elever som samles på et sted, og unngå trengsel på vei inn og ut av undervisningslokalene.

Friminutt/pauser:

• Elever må minnes på å holde avstand i friminutt og pauser (minst en meter).
  • Ha pauser på ulikt tidspunkt for å begrense antall elever som er ute samtidig, og tilrettelegge for at pauser kan foregå utendørs.

Begrense deling av mat og gjenstander:

• Elevene skal ikke dele mat og drikke.
  • Mat kan gjerne tilberedes og serveres på skolen etter vanlige retningslinjer. Det er ikke vist at covid-19 smitter gjennom mat.
  • Elevene bør sitte på sine faste plasser når de spiser.
  • Ved felles kantine må det sikres avstand mellom elever.
  • Begrens deling av for eksempel skrivesaker, arbeidsverktøy, nettbrett og lignende.
  • Skolebøker kan fraktes mellom skolen og hjemmet. Dette gjelder også skriftlige innleveringer.

Transport og skoleskyss:

• Bruk av offentlig transport til og fra skolen begrenses der det er mulig.
  • Ved bruk av offentlig transport bør elevene holde avstand til andre.
  • Skoleturer som innebærer tett ansamling av elever i store grupper og på offentlige transportmidler, bør unngås.
  • Skoleskyss: Elever som er avhengige av skoleskyss kan ta buss eller annen transport for å komme seg til og fra skolen. Følg gjeldende nasjonale eller lokale retningslinjer for kollektivtransport, inkludert anbefalinger eller påbud om munnbind. Elever fra samme husholdning kan sitte sammen.
  • Elevene må holde avstand mens de venter på bussen/annet transportmiddel.
  • Det kan gjøres lokale vurderinger i samråd med lokale helsemyndigheter.

Spesielt for ansatte:

• Unngå håndhilsning og klemming.
  • Holde avstand til kolleger i alle situasjoner (minst en meter).
  • Holde avstand til elever der det er mulig (minst en meter).
  • Lærere kan ambulere på tvers av klasser, mens elevene har faste klasserom og faste plasser så langt det lar seg gjøre.
  • Begrense bruk av offentlig transport i rushtid til og fra arbeidsplassen når det er mulig. Følg lokale anbefalinger for bruk av munnbind utenom skolen.
  • Dersom det er ansatte/vikarer som arbeider på flere skoler, må de få opplæring i gjeldende lokale rutiner ved hver skole. Vikarer bør unngå å jobbe på ulike skoler samme dag.
  • Bruke digitale møter i stedet for fysiske møter der det er mulig.
  • Felles nettbrett, datamaskiner/tastaturer må vaskes av etter bruk.
  • Ved fravær av personell kan det være behov for vikarer og/eller omrokkering av personell mellom kohorter. Dette kan gjøres når det er nødvendig, men omrokkeringer bør likevel begrenses mest mulig.