Tilbud om meningokokkvaksine - vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse

Helsesykepleier på skolen tilbyr meningokokkvaksine (vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse) til de som ønsker å ta den i februar/mars 2022. Dette er et tilbud til ungdom mellom 16 og 20 år. For elever på VG1 så vil klassene få satt opp tider for vaksinering, og de som vil ta den kommer med klassen til oppsatt tid. De elevene på VG2 og VG3 som ikke har tatt vaksinen vil også få tilbud, og tid kommer. Alle må vente 20 min. etter vaksinen er gitt. Vaksinen er gratis

Noen klasser har allerede fått sms om sine tidspunkt.

Du kan ikke få vaksinen dersom du er syk eller har symptomer på korona.

Folkehelseinstituttet anbefaler alle ungdommer mellom 16 og 20 år å ta meningokokkvaksine mot hjernehinnebetennelse. Vaksinen er kjekk å ha både med tanke på russetid, militærtjeneste og generelt i ungdomsårene på grunn av tett kontakt med andre ungdommer.

Nesten hvert år får noen ungdommer (gjerne russ) smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokk-infeksjon). Meningokokkbakterien finnes i halsen og smitter blant annet gjennom spytt. Friske ungdommer har oftere meningokokker i halsen enn andre. Mange har bakterien i halsen uten å bli syke, men selv om du ikke blir syk, kan du smitte andre uten å vite det.

En forklaring på at ungdom er mer utsatt for smitte kan være tett samvær med andre, festing med høyt alkoholforbruk og lite søvn. Festing, lite søvn og tett samvær med andre gjør at man blir mindre motstandsdyktige mot infeksjoner – altså blir lettere syke. Dersom man har god motstandskraft blir man sannsynligvis ikke syk.

Der finnes gode medisiner mot bakterien, men rask behandling er viktig. Fyllesyke, utmattelse kan forveksles med meningokokksykdom, så vær forsiktig med å gå ut å feste dersom du ikke føler deg i form, ta det hvert fall rolig på festen.

Det går an å ta noen forholdsregler for å unngå smitte. Smitterisikoen er i utgangspunktet lav, man må helst dele spytt.

Risikoen for å utvikle meningokokksydom kan reduseres ved at ungdom følger disse rådene:

• Ta deg tid til å sove ut. Kroppen trenger å få hvile, det styrker motstandskraften.
  • Ikke rop og skrik så mye at du blir hes og halsen sår. Dette gjør slimhinnene mer mottaklige for infeksjoner.
  • Unngå å drikke av samme flaske/boks/glass som andre.
  • Kyss bare kjæresten din.
  • Ikke del sigaretter med andre.
  • Unngå for mye alkohol. Når du er beruset vil dømmekraften din reduseres, og symptomer på meningokokksykdom kan forveksles med tegn på for mye alkohol.

Ta ansvar og skaff lege dersom du tror en av vennene dine kan være syke.

Det er laget vaksiner som har vært i bruk i flere år. Vaksinen gis i 1 dose og heter Menveo eller Nimenrix. Etter vaksinasjonen tar det omtrent to uker før vaksinen gir beskyttelse. Beskyttelsen varer i minst 5 år, mest sannsynlig enda lenger. De vanligste bivirkningene er rødhet, ømhet på stikkstedet og uvelfølelse med hodepine eller kvalme.

Helsesykepleier setter opp vaksinasjonsdager, og da kan klasser komme til oppsatte tid. Det tar ikke lang tid å få vaksinen, men du må vente i 20 min. etter vaksinen. Hvis du er syk denne dagen, eller har symptomer på korona skal du IKKE komme! Da kan du ta kontakt med oss når du er frisk igjen så prøver vi å finne en løsning.

Vi holder nå på å sette opp vaksinedager på skolen for skoleåret 21/22. Vi håper å få det til i februar/mars 2022. Vaksinen er GRATIS! Noen klasser har allerede fått sms om sine tidspunkt.

For mer informasjon les her:

meningokokk_brev_ungdom_bokmal.pdf (fhi.no)